De kern van elke werkwijze is om problemen op integrale en systemische wijze te bekijken en aan te pakken. Hierbij ga ik uit van de holistische visie dat lichaam, brein en hart onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en elkaar wederzijds beïnvloeden. Dit geldt ook voor dynamieken in het familiesysteem. Ik werk graag met methodieken in het onderbewustzijn, omdat het onderbewustzijn voor 95% bepalend is voor hoe we doen.

Welke methodieken worden o.a. gebruikt tijdens de sessies?

Opvoedopstelling
Ik werk met ouders altijd systemisch door het doen van een opvoedopstelling. In een opstelling krijgen je als ouder direct inzicht in de onzichtbare dynamieken en patronen van het familiesysteem. Vaak is hier de oorzaak van het probleem te vinden dat je als ouder met je kind ervaart. De beleving van jou als ouder staat centraal. Als ouder sta je op vloerankers, letterlijk in het midden van jouw eigen verhaal over jouw gezin en familie. Dit geeft direct een levendige ervaring. Doordat op gevoelsniveau begrepen en erkend wordt wat er speelt, ontstaat direct inzicht in de oplossing voor het probleem.

EFT (Emotional Freedom Techniques)
is een krachtige methode om stress en spanning los te laten en trauma’s en pijnlijke ervaringen te verwerken. EFT is een zusje van EMDR en valt onder de energiepsychologie. Met deze bewezen effectieve methode ontkoppel je oude ervaringen met de bijbehorende reacties, waardoor je in het NU niet meer hoeft te reageren vanuit het verleden. Met EFT hoef je het trauma niet te kennen en kun je beginnen met een symptoom. Tijdens de sessie worden het onderliggende trauma of de stressvolle gebeurtenis zichtbaar en zwakken de emoties af. Ik gebruik deze methode dagelijks met veel succes. Toepasbaar op: stress, angsten, onverwerkte trauma’s, pijnlijke gebeurtenissen, lichamelijke en psychosomatische klachten.

Hypnose en hypnotherapie voor kinderen en volwassenen
Hypnose wordt ook wel trance genoemd. Trance geeft je de mogelijkheid om het bewuste denken los te laten en in contact te komen met je onbewuste. Het wordt gebruikt in de hypnotherapie; een van de oudste vormen van psychotherapie en tegenwoordig ook een van de snelst groeiende. Je hebt vast weleens een vorm van trance ervaren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld dat je zo bent opgegaan in een film of boek, dat je je omgeving even vergeten was. Of dat je aan het autorijden was en er plotseling al was. Je was in gedachten verzonken en onbewust al op de juiste plek aangekomen. Op dat moment was je in trance.
In hypnose maak je gemakkelijk contact met de diepere lagen van je onbewuste, terwijl je gewoon controle blijft houden over je eigen doen en laten. Je blijft er dus gewoon bij. Sterker nog, je leert meer controle te krijgen over je eigen gedachten en gevoelens. Hypnose geeft jou de controle terug.
In de hypnotherapie zijn talrijke methoden en technieken te integreren en dat maakt het juist zo krachtig. Het mooiste van het werken met hypnose is dat de oplossing van het probleem altijd door jezelf gevonden wordt. Ik geef je een kader waarbinnen jij je eigen weg kunt vinden.
Iedereen kan in hypnose en iedereen komt er ook altijd weer uit. De diepte van hypnose kan van persoon tot persoon verschillen en dat is oké. Je gaat ook geen gekke dingen doen zoals bij showhypnose. Dat is een andere tak van hypnose die ik niet gebruik.

KIE – Kind in Evenwicht
Kind in Evenwicht gaat uit van het volgende basisprincipe: alles in het kinderlijf en kinderbrein is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar: fysiek-mentaal-sociaal-spiritueel. Wanneer er ergens in deze systemen iets misgaat, zal dit gevolgen hebben voor het totale functioneren: hoe het kind denkt, wat het kind doet en wat het kind voelt. Het gedrag dat het kind laat zien is slechts het topje van de ijsberg.
Het kind hoeft tijdens de sessie niets te vertellen; de spieren vertellen het verhaal en de oorzaak van een probleem wordt direct opgespoord en opnieuw geïntegreerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de O-ring spiertest.
De basis van deze methode ligt in de NEI (Neuro-Emotionele Intelligentie) en is verder ontwikkeld door Carla van Wensen.

Kinderbrein en bewegen – reflexintegratie
Elk kind ontwikkelt in de baarmoeder primaire reflexen om te kunnen overleven. Denk aan de zuigreflex, grijpreflex, schrikreflex en verschillende rugreflexen om het geboortekanaal door te kunnen komen en te leren kruipen. Als deze bewegingen een bepaald aantal keer gedaan zijn, begrijpt het brein de bedoeling en kan de reflex integreren. Door stress, spanning of andere gebeurtenissen in een kinderleven, kunnen primaire reflexen actief blijven of worden. Hierdoor kan een kind last hebben van onder anderen: wiebelen, niet stil kunnen zitten, vermoedens van ADHD of ADD, langdurig duimen of speengebruik, moeite met links en rechts, leer- en concentratieproblemen, visuele problemen (bijv dyslexie), hooggevoeligheid, last van kriebelende kleren en labeltjes tegen de huid, overprikkeling en niet goed tot handelen kunnen komen.
Met reflexintegratie test ik welke nog actieve primaire reflexen aanwezig zijn, en doe ik lichaamsgerichte oefeningen en spelletjes met het kind om de reflex alsnog te integreren. Ouders krijgen een aantal oefeningen en massagevormen mee om thuis te doen. Dit is noodzakelijk voor de integratie van de reflex; de handelingen dienen regelmatig gedaan te worden opdat het brein de bedoeling begrijpt.