Denk je het goed voor elkaar te hebben met die huisregels, is je kind een puber geworden die plotseling alle regels vergeten lijkt te zijn. In het begin doe je nog je best om hem te helpen herinneren, maar na verloop van tijd zakt de moed je in de schoenen. Je hebt nu wel 100 keer hetzelfde gezegd en toch blijft die was slingeren in zijn kamer en vind je tassen en schoenen door het hele huis. Lege verpakkingen in de kast doen het ook altijd goed. Wat gebeurt hier?!

Het tegenstrijdige is: tieners willen vaak wel, maar kunnen het niet altijd. Het voorste gedeelte van het brein, de prefrontale cortex, is nog niet ontwikkeld. De rest gaat wel in volle snelheid door, vooral de amygdala. Dit stukje van het brein zorgt voor impulsen. Dus stel, je kind ziet een zak chips, zal hij die in rap tempo leegeten, in plaats van erover na te denken of dit wel de verstandigste keuze is. Die verstandigste keuze moet namelijk gemaakt worden met de, nog onderontwikkelde, prefrontale cortex. Zie hier het dilemma in het tienerbrein!

Als ouders is het dus zaak om af en toe even die prefrontale cortex van je kind te zijn. Leg uit waarom sommige keuzes wel of niet handig zijn en draag alternatieven aan. Bevraag je kind (luchtig ;)) over hoe hij de dingen zelf ervaart en wat eventueel anders zou kunnen. Geef regie! Laat je kind zelf tegen de lamp lopen, want zodra tieners ergens nadeel van ondervinden en ze hebben er last van, zijn ze heel wijs in het maken van keuzes. Ervaringsleren dus. En af en toe wegkijken en op je tong bijten als ouders. Terugdenken aan je eigen tienertijd en keuzes die je toen maakte, kan ook helpen. En ga dan in gesprek met je tiener. Bespreek waar jullie allebei tegenaan lopen en hoe dat anders kan. Misschien zijn er regels die vroeger werkten, maar nu niet meer. Ben je bereid die bij te stellen?

Uiteindelijk kan je erop vertrouwen dat je kind zijn eigen weg bewandelt en dat hij echt later de juiste keuzes zal maken voor zichzelf. Ook als dat keuzes zijn waar je als ouder moeite mee hebt! Het is tenslotte niet jouw weg die je kind bewandelt. Vertrouwen uitstralen en vooral voelen, is een van de mooiste cadeaus die je je kind kunt geven.