Terwijl ik zit te wachten op een dappere knul die tijdens de vakantie de Ik Leer Leren training komt doen (respect!), zit ik te denken aan wat mijn kinderen en ikzelf eigenlijk nodig hebben deze vakantie. En steeds als ik daaraan denk, kom ik tot de conclusie dat we allemaal totaal iets anders nodig hebben om op te laden en te ontprikkelen.

Ik ben zelf HSP (hooggevoelig), maar ook HSS (high sensation seeker). Ook al denk ik niet in labels, sinds ik dit weet is wel mijn hele leven op zijn plek gevallen. Dus ik blijf het maar gewoon zo noemen, al is het maar omdat ik dan niet steeds alle losse eigenschappen hoef op te noemen.
Dat ik “sensatie” zoek, volgens de officiële term, betekent niet dat ik ga bungeejumpen, drugs gebruiken of andere gevaarlijke, onverantwoordelijke dingen ga doen. Ik ben wel altijd op zoek naar nieuwe, uitdagende projecten. Zoals het (her)inrichten van mijn huis. Voordat de vakantie begon, dacht ik: heerlijk! Lekker helemaal niets doen! Ik had helemaal geen plannen gemaakt voor de eerste twee weken, dus mijn hoofd werd al leeg bij het idee. En toen was het de eerste maandag van de vakantie. Mijn oudste vroeg voor de zoveelste keer of hij een muur mocht verven in zijn kamer, en ik dacht: ach ja, waarom niet nu, het is tenslotte vakantie! Hij had ook nog een ander bureau nodig en zo nog wat dingen op zijn kamer. Dat moet in een dag te doen zijn, dacht ik moedig. Dus wij verf kopen, naar IKEA (iedereen wilde mee, want ijsje) en alles aan de kant in zijn kamer. Hmm, toch lastiger dan gedacht met 3 kinderen in huis, zo’n project. Er kwam ook zo’n gigantische troep tevoorschijn toen alles aan de kant stond. Dat moest echt nu uitgezocht worden door meneer. Morgen maar verder. En uiteindelijk is nu, na anderhalve week, de kamer af. Steeds bedacht ik weer andere leuke dingen die ik kon doen, wilde ik het perfectioneren, ging ik op Pinterest nog meer ideeën opdoen, en zo duurde het maar. Ik haal het mezelf op de hals, omdat ik een VT Wonen-waardig huis wil, en omdat ik mijn kinderen de liefde voor inrichten en het zoeken naar pareltjes wil meegeven. En weet je, ik begin er dan wel impulsief aan, maar ik doe het vol overgave en zet door tot het af is. Ik ben dus eigenlijk heel flexibel met zo’n poject, een praktijk die in vakantiemodus doordraait, mijn kinderen die vakantie hebben, en dan nog leuke dingen met ze toen ter ontspanning (zeer belangrijk). Ik zie alleen maar kwaliteiten hier 😉 Je kan veel zeggen van HSS-HSP’ers, maar we geven ons volledig en doen de dingen met passie. Zo doe ik dat ook in mijn werk: ik ga vol voor het kind en de ouders die mijn hulp inschakelen. Ik doe niet aan half werk. Mijn volle aandacht is bij de mensen die bij mij komen, en mijn volle energie ook. Alleen dan kan ik het beste van mezelf geven.

Het meest impulsieve dat ik ooit gedaan heb, is een tongpiercing nemen op mijn 21e. Als ik het woord alleen al typ, verklaar ik mezelf voor gek. Met alle respect voor degenen die er een hebben. Ik zat ’s ochtends achter de computer in mijn studentenstudio te chatten met een neef. Op MSN, voor degenen die dat nog kennen. Geen idee waarom, maar we hadden het over piercings. En het volgende moment had ik een vriendin gebeld (want WhatsApp bestond nog niet) en zat ik in de piercing studio. Ik kreeg een verdovende vloeistof die ik in een slok achterover tikte. De piercing meneer keek me heel raar aan. Wat? Moest ik het niet doorslikken? Oh….oeps. Zo zenuwachtig was ik, ik vond het doodeng. En daar kwam die naald en voor ik het wist had ik een metalen staaf in m’n tong. Bizar! Die avond ging ik bij mijn ouders eten en zei ik: surprise!! terwijl ik m’n tong uitstak. Nu ik zelf moeder ben zou ik stijl achterover vallen, maar mijn ouders waren allang blij dat ik geen verlamde tong had overgehouden aan de hele actie. De dagen erna werd ik vreselijk ziek. Mijn tong was mega dik en ik kreeg hoge koorts. Na 3 dagen heb ik de piercing eruit gehaald en prompt was ik beter. Mijn lijf accepteerde dat ding totaal niet. Ook al kon ik dit van tevoren niet weten, ik had mijn keuze ook niet bepaald goed overwogen.

Terug naar de vakantie. (ja, zijsporen horen ook bij mijn karakter). Mijn oudste dochter heeft hetzelfde karakter als ik: HSP en HSS. De strijd tussen actie opzoeken en rust nodig hebben en prikkels verwerken, is een enorm spanningsveld voor mensen als wij en is letterlijk een innerlijke strijd. We gaan regelmatig onze eigen grenzen over omdat we de dingen nou eenmaal zo leuk vinden om te doen en komen er dan te laat achter dat we eerder rust hadden moeten nemen. Gevolg: moeder en kind vet overprikkeld! Na 38 jaar gebeurt het mij nog steeds, al lukt het me steeds beter om op tijd bewust te ontspannen.
In de vakantie is de regelmaat van school weg, en de prikkels ook. Wat voor een hooggevoelig kind ook noodzakelijk is om tot rust te kunnen komen. Maar onderprikkeling ligt op de loer voor de HSS’ers en ook voor de kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Er is niet een juf thuis die zegt wat er van je wordt verwacht, er is geen klas vol andere kinderen waar je mee kan spelen. Onderprikkelde kinderen gaan zich in een vakantie snel vervelen, want worden minder uitgedaagd en zijn dat niet gewend. Het is belangrijk dat deze kinderen zich leren vervelen, maar ze moeten ook voldoende uitgedaagd worden. Doe als ouder eens een spelletje, bijvoorbeeld een gezelschapsspel en maak er een moeilijker element in. Of laat je kind zelf een woordzoeker maken. Gooi wat puzzels door elkaar en ga ze samen maken. Er zijn talloze voorbeelden waarin je een onderprikkeld kind kan prikkelen in de vakantie door ze een net iets te moeilijke opdracht te geven.

Mijn oudste kind (alleen maar hoogsensitief) daarentegen zoekt in de vakantie juist de rust op. Het liefst gaat hij niet op vakantie en blijft hij bijna elke dag thuis. Beetje muziek luisteren, piano spelen, lezen, gamen, met vrienden afspreken. Met meerdere kinderen in huis is het altijd zoeken naar de balans zodat iedereen uit de vakantie kan halen wat hij nodig heeft.

Hoe doe jij het als ouder in de vakantie? Hoe zorg je dat iedereen uit de vakantie kan halen wat hij nodig heeft, inclusief jezelf?

Fijne vakantie!

www.bijannecoaching.nl