Een tijdje geleden schreef ik op social media over een jongen in mijn praktijk. Hij was toen 10 jaar en had last van concentratieproblemen en impulsbeheersing. Advies van school: laten testen op ADHD. Mijn advies: wacht daar maar even mee tot hij een paar sessies bij mij gehad heeft…

Een paar weken geleden kwam er een puber. Zijn gedrag is erg explosief en impulsief. De huisarts had op basis van een gesprek met moeder geadviseerd te testen op ADD/ADHD.

Wat is dat toch, denk ik dan. Waarom moeten kinderen zo snel getest worden? In een heleboel, echt een heleboel gevallen is er echt echt echt geen sprake van een diagnose! De symptomen lijken er misschien wel op, maar meestal zijn er andere dingen aan de hand. Een onrustige thuissituatie, gebrek aan uitdaging op school, bewegingsbehoefte (vnml bij jongens), niet-geïntegreerde reflexen, een kloof tussen verbale en performale intelligentie, faalangst, onstabiliteit in het familiesysteem waar een kind last van kan hebben, trauma’s van de ouders, en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Het gevaar van te snel diagnosticeren is o.a. dat er selffulfilling prophecy kan ontstaan. “Ik heb ADD, dus ik kan dat niet”. Waardoor het dus ook niet lukt. Ik zie dat zo vaak gebeuren! 
Neem Sarah uit Wie is de Mol: hoe vaak hebben we haar niet horen zeggen dat ze iets niet kon omdat ze dyslectisch is en niet kan rekenen? Zo zonde! Met zo’n fixed mindset komt helaas niemand een stap verder. Met een groeimindset echter wel. En dat kan ik je kind en jou leren. 

Krijg jij ook weleens te horen dat er “iets” is met je kind en voel je je daar niet goed bij? Kom dan gerust bij me langs. Ik help jullie ontdekken wat er echt aan de hand is én wat je eraan kunt doen! Grote kans dat van een diagnose echt geen sprake is. Heb het al zo vaak meegemaakt!

Oh en met beide jongens gaat het heel goed. Ze leren steeds beter met zichzelf omgaan en er is geen reden meer om ze ergens op te laten testen. Ja, op zelfreflectie en doorzettingsvermogen, want daar scoren ze sky high op! ✨

https://www.groene.nl/artikel/diagnosedrift…